
CE ESTE ACNEEA?
Acneea este o boală inflamatorie cronică a unității pilosebacee de la nivelul pielii, frecvent întâlnită la adolescenți, copii și persoanele adulte.
CUM APARE ACNEEA?
Mecanismul de apariție al acneei nu este încă pe deplin înțeles. La baza cascadei inflamatorii stă secreția în exces de sebum (grăsimea pielii), care împreună cu celulele moarte de la suprafața pielii, duc în final la blocarea orificiilor foliculare. Aceasta blochează condițiile optime de proliferare bacteriană a unor bacterii comensale cum este și PROPIONEBACTERIUM ACNES.
FACTORII DECLANȘATORI
Statusul hormonal influențează tabloul clinic al acneei. La pubertate există o secreție mai mare de hormoni androgeni, care produc hipersecreția glandelor sebacee și creșterea în volum a acestora. Acneea care apare la unele persoane în sarcină este legată tot de tabloul hormonal al femeii gravide.
Stresul este și el un factor agravant al tabloului acneic. În stres mecanismele de apărare nu funcționează la capacitate maximă, făcându-ne mai sensibili la acțiunea factorilor nocivi. Stresul acționează la rândul lui asupra glandei suprarenale, care crește eliberarea de hormoni, ce la rândul lor duc la stimularea secreției glandelor sebacee.
Factorii de mediu precum umiditatea excesivă influențează negativ leziunile din acnee.
Alimentația poate influența tabloul acneic. S-au încercat multe studii care să dovedească o legătură între alimente și acnee. Deși o cauză cu efect direct nu este încă demonstrată, alimentele cu indice glicemic mare, cum sunt carbohidrații și zaharurile, duc la agravarea leziunilor în acnee prin stimularea secreției insulinei. Deci o dietă de tip fast-food sau cu dulciuri în exces nu face bine în acnee. Lactatele în exces sunt și ele legate de agravarea tabloului acneic.
Administrarea unor medicamente precum preparatele cortizonice, anumite antidepresive, preparate hormonale pot duce la apariția și agravarea leziunilor în acnee.
Administrarea de substanțe care cresc performanța fizică, precum steroizii, la persoanele care fac foarte mult exercițiu fizic poate duce la apariția sau agravarea leziunilor din acnee.
Factorul genetic este și el prezent. La mai mult de 50% dintre pacienți, cel puțin unul dintre părinți a suferit de acnee în adolescență.
Anumite afecțiuni psihice, tulburările depresive sau de comportament duc la apariția leziunilor tip acnee, mai ales prin autoprovocare.
CUM SE MANIFESTĂ ACNEEA?
Leziunile în acnee sunt de mai multe tipuri:
- puncte albe-comedoane închise;
- puncte negre-comedoane deschise;
- papule (leziuni eritematoase);
- pustule (leziuni cu aspect purulent);
- noduli (formațiuni rotunde, dureroase, eritematoase)
- chisturi (leziuni inflamate de dimensiuni mai mari);
- fistule (leziuni inflamatorii care comunică).
În funcție de tipul de leziuni care predomină, tabloul este unul mai grav sau mai ușor. Leziunile sunt distribuite mai ales la nivelul feței, toracelui anterior (piept), toracelui posterior (spate) și brațe.
În funcție de tipul de leziuni care predomină, întâlnim următoarele tablouri clinice:
- Acneea comedoniană – acneea de tip retention (sebum blocat la nivelul foliculilor) în care predomină comedoanele închise și deschise (puncte albe și negre). Poate apărea mai frecvent la persoanele care lucrează cu substanțe de tip cloruri, halogenuri;
- Acneea papulo-pustuoasă este poate cel mai frecvent tip de acnee întâlnit, mai ales la adolescent. Predomina elementele inflamate, eritematoase (roșii), dureroase;
- Acneea nodulo-chistică: leziunile sunt mai severe, nodulii roșii dureroși localizați profund în piele. Pe măsură ce evoluează se poate produce ruptura glandei sebacee, urmată de inflamația zonei respective, cu formare de fistule și, în final, de cicatrici fibroase inestetice.
Cel mai des în cabinet ne întâlnim cu acneea vulgară a adolescenților, dar acneea poate apărea la orice vârstă. Acneea nou-născutului poate apărea chiar după primele 2 săptămâni de viață, când glandele sebacee sunt încă sub influența hormonilor materni. Acneea adultului sau acneea cu debut tardiv apare cam după 30 de ani, mai ales la femei, dar poate la fel de bine să apară la 40 de ani, chiar 50 de ani. Nu este obligatoriu ca aceste persoane să fi suferit de acnee în adolescență.
Indiferent de cât de ușoară este forma de prezentare a acneei, această afecțiune poate lăsa semne.
URMĂRILE ÎN ACNEE
Semnele lăsate de acnee se numesc cicatrici, sunt de mai multe feluri și au un impact psihologic negativ foarte puternic asupra pacientului.
CE SUNT CICATRICILE POST-ACNEE?
Cicatricile post-acnee sunt rezultatul vindecării defectuoase a leziunilor inflamatorii din acnee: papule, pustule, noduli, fistule.
TIPURI DE CICATRICI POST-ACNEE
Cicatrici atrofice – cel mai frecvent întâlnite, apar ca mici depresiuni în piele, cu diametru și forma variabile:
- Cicatrici mici, adânci, în forma literei “V”, numite icepick, cu margini neregulate, localizate mai frecvent la nivelul pomeților, frunții și bărbiei. Sunt cele mai frecvente semne post-acneice;
- Cicatrici rotund-ovalare, cu diametrul mai mare, cu margini regulate, numite boxcar, asemănătoare cicatricilor postvaricelă (vărsat de vânt), localizate la nivelul pomeților și frunții;
- Cicatrici fibroase, tip rolling, care dau pielii un aspect vălurit.
Cicatrici hipertrofice
Sunt cicatrici mai puțin întâlnite după leziunile acneice, ele apar ca mici zone de exces de piele, de culoare roz. Sunt mai des întâlnite la nivelul pieptului și toracelui posterior (spate).
Leziunile pigmentare postinflamatorii
Deși nu sunt propriu-zis cicatrici, sunt semne rezultate în urma vindecării leziunilor inflamatorii din acnee. Necesită tratamente speciale pentru îndepărtare.
CUM TRATĂM ACNEEA
De cele mai multe ori, tratamentul topic este suficient, dacă este respectată o rutină strictă, cu preparate bine alese, la indicația medicului dermatolog.
Ca tratamente locale adjuvante există o gamă variată de produse dermato-cosmetice, care pot fi introduse de medic în scheme personalizate fiecărui pacient. Este foarte important să înțelegem că un tratament nu este general valabil, fiecare pacient reacționează diferit, de aceea “nu există boli, există pacienți.”
Pe lângă produsele de îngrijire dermato-cosmetice avem la dispoziție creme, geluri și loțiuni cu substanțe active, foarte eficiente în tratamentul leziunilor inflamatorii din acnee: produse pe bază de acid salicilic, acid azelaic, retinoizi topici, benzoil peroxid, antibiotice topice, acolo unde este cazul.
Trebuie să înțelegem că tratamentul în acnee presupune disciplină și durată. Putem să vorbim de rezultate bune și durabile după un minim de 3-4 luni de tratament constant.
Există cazuri în care leziunile acute inflamatorii din acnee să necesite tratament oral. Aici discutăm de retinoizi sistemici sau de la caz la caz cure de antibiotic. Un tratament sistemic trebuie planificat riguros, în urma unor analize de laborator (se urmăresc mai ales valorile colesterolului și enzimelor hepatice) și trebuie urmărit constant de medicul dermatolog.
În clinica noastră dispunem de o aparatură modernă de fototerapie, lumină albastră și roșie, cu rezultate foarte bune și de durată în tratamentul acneei. Ne bucurăm să putem să utilizăm în clinică și tratamente laser pentru reducerea inflamației în acnee, tratamente efectuate cu un laser Fotona nou și complet echipat.
CUM TRATAM CICATRICILE POST-ACNEE
La fel ca și în cazul tratamentului leziunilor acute și cicatricile necesită atenție specială, tratament individualizat pentru fiecare pacient în parte și răbdare.
În funcție de tipul cicatricilor, de vechimea lor putem să optăm pentru diverse tratamente.
În clinica noastră putem să efectuăm o gamă largă de tratamente pentru corectarea cicatricilor cu aparate moderne și performante:
- Peelingurile chimice sunt proceduri medicale ce utilizează soluții pe bază de acizi (acid salicilic, acid glicolic, acid lactic, tricloracetic, fenol), în concentrații diferite, tehnici diferite (de exemplu se pot aplica pe toată suprafața feței sau în anumite zone cicatriciale – tehnica TCA CROSS);
- Microdermabraziunea este un tratament de curățare mai profundă a tenului cu rolul de a potența atât efectul cremelor administrate cât și eventualele tratamente ulterioare: peeling, dermapen, laser. În clinica noastră folosim un aparat de microdermabraziune cu capete cu pudră de diamant, sterile pentru fiecare pacient în parte;
- Microneedeling medical – tratament ce utilizează un dispozitiv medical cu multe ace, cu adâncime de penetrare a pielii reglabilă (în funcție de zona tratată și de gravitatea cicatricilor), viteză reglabilă. Acele penetrează pielea, formează mici canale și stimulează producerea naturală de colagen pentru repararea cicatricilor. În clinică ne mândrim cu un dispozitiv medical foarte performant DERMAPEN 4. Dermapenul se poate folosi în combinație cu diverse cocktailuri cu vitamine, aminoacizi, acid hialuronic, PRP (tratament cu plasmă proprie) ducând la rezultate favorabile de lungă durată. Tratamentul se face periodic, la un interval de 2-4 săptămâni, un număr variabil de ședințe, cel puțin 3-4.
- Laserele ablative – lasere fractionale – sunt aparate ultra moderne folosite în tratamentele de rejuvenare și refacere a țesutului cutanat. Este o procedură mai invazivă, necesitând un timp de recuperare post tratament de aproximativ 7-14 zile, depinzând de puterea folosită și de afecțiunea tratată. Ne mândrim în clinică cu un laser ablativ fracțional Erbium fotona, aliatul nostru de bază în tratamentele de regenerare a pielii.
- Laserele nonablative sunt și ele tratamente eficiente atât în fază inflamatorie, cât și în tratamentul cicatricilor, stimulând sinteza de colagen necesar refacerii pielii. În clinică utilizăm un astfel de laser modern, sigur și eficient Nd yag.
- Injectarea de acid hialuronic la nivelul cicatricilor se folosește pentru corectarea defectelor cutanate lăsate de acnee. Este o procedură ce trebuie repetată la un interval de aproximativ 6 luni.
MITURI DESPRE ACNEE
ACNEEA TRECE DE LA SINE!
FALS! Deși întâlnită la peste 90% din populație la adolescență, acneea poate să lase urme chiar în formele ei ușoare. Necesită tratament și urmărire în orice stadiu.
FOLOSIREA PRODUSELOR BIO!
Nu toate produsele bio sunt indicate. Trebuie să consultați medicul, pentru că se poate ca unele ingrediente să aibă efect contrar, chiar de agravare, mai ales în cazul leziunilor inflamatorii din acnee.
TREBUIE Să CURĂȚĂM PIELEA ÎN EXCES!
FALS! Nu este indicat să curățăm excesiv tenul. Folosirea produselor abrazive de curățare trebuie limitată la o frecvență de 1-2 ori pe săptămână sau la indicația medicului curant.
AM NEVOIE DE CREME GRASE!
NU! Cremele grase, uleiurile folosite în exces duc la astuparea, blocarea orificiilor foliculare și de aici agravarea tabloului clinic în acnee.
TRAUMATISMUL MECANIC!
NU este indicat să umblăm pe față (mai ales), lăsați asta în grija persoanelor instruite, medic, cosmetician.
Acneea poate să apară la orice vârstă, de la copilul mic de 2 săptămâni la adultul de 50 de ani. Indiferent de vârsta la care apare, nu este o boală infecțioasă și poate fi tratată cu succes. Însă, nu uitați, tratamentul acneei necesită timp, răbdare și mai ales o colaborare deschisă și sinceră cu medicul dumneavoastră!