Epilarea parului in exces

Cel mai adesea, pilozitatea in exces nu este un fenomen patologic, neexistand tulburari hormonale sau metabolice, ci este pur si simplu o caracteristica constitutionala, mostenita din familie.

Totusi, exista situatii in care parul se dezvolta exagerat, intr-un context de dezechilibru hormonal sau asociat unei afectiuni severe precum:

  • tumori maligne,
  • porfiria,
  • diabetul.

Adeseori intalnim alaturati termenii stiintifici hipertricoza si hirsutism, desi acestia au semnificatii diferite.

Hipertricoza

Daca hipertricoza reprezinta cresterea anormala a firelor de par pentru varsta, sexul, rasa persoanei sau raportat la o anumita zona corporala, exceptand regiunile dependente hormonal (pubis, axile, fata), hirsutismul este definit ca o dezvoltare excesiva a firelor de par.

Hirsutismul

Hirsutismul este definit ca o dezvoltare excesiva a firelor de par, atat in numar, cat si in grosime sau culoare, in regiuni in care la femei exista in proportie minima sau absenta, dupa un model masculin (fata, piepul, sanii)

Din punct de vedere estetic, aceste modificari pot fi foarte deranjante si pot cauza complexe importante, care nu ar trebui sub nicio forma neglijate.

Indepartare a parului

Metodele traditionale de indepartare a parului in exces, prin radere, cu creme sau ceara epilatoare ofera doar rezultate temporare, pot fi incomode sau dureroase si nu rezolva cazurile grave de hirsurtism.

Pentru rezultate pe termen lung solutia ideala este epilarea LASER sau cu lumina intens pulsata IPL, UPL.

Fasciculul luminos patrunde in tegument, unde este atras de pigmentul firului de par, distrugand astfel radacina firului de par.

Aceste tehnici pot fi folosite pe majoritatea regiunilor: partea superioara a buzelor, fata, torace posterior, picioare etc.

Sunt necesare 3-4 sedinte la interval de 6 pana la 8 saptamani pentru o reducere semnificativa a numarului de foliculi pilosi.