Alopecie androgenetica
Alopecia este o afecţiune care poate altera dramatic aspectul fizic, având astfel un impact semnificativ asupra încrederii în propria persoană. Mai mult, mass-media ne aminteşte permanent faptul că trebuie să arătăm într-un anumit fel. Pănă acum soluţiile de tratament medicamentoase şi chirurgicale s-au dovedit a avea efecte limitate şi pot determina reacţii adverse variate.
Va propunem terapia cu lumină laser de joasă intensitate, lipsită de reacţii adverse. Medicul dermatolog vă va recomanda o schemă de tratament optimă, personalizată afecţiunii dumneavoastră.
Ce este alopecia?
Alopecia reprezintă reducerea cantității de păr la nivelul zonelor în care acesta se găsește în mod normal. În SUA, sunt afectaţi de alopecie aproximativ 50% din populația de sex masculin cu vărsta mai mică de 50 de ani şi aproximativ 25-40% din populația de sex feminin.
De câte tipuri este alopecia?
Există două tipuri de alopecie: necicatriceală, reversibilă şi cicatriceală, ireversibilă.
Alopecia necicatriceală este reversibilă în stadiile iniţiale, dar devine permanentă în stadiile tardive. Exemple de alopecie necicatriceală sunt următoarele: alopecia androgenetică, care afectează majoritatea bărbaților (95%) cu alopecie, efluviul telogen, care afectează predominant persoanele de sex feminin, şi alopecia areata.
Alopecia cicatriceală este ireversibilă deoarece se pierd permanent foliculii piloşi.
Va recomandam:
- Excilite NB-UVB pentru tratamentul alopeciei areata
- Hiperseboree
- Dermatita seboreica a scalpului este o afectiune cronica, initial asociata cu hiperseboreea (ingrasarea excesia aparului), ulterior cu aparitia rosetei, a scuamelor si a senzatiei suparatoare de mancarime locala.
Desi regiunea afectata cel mai frecvent este scalpul, putem observa dermatita si la nivelul fetei, al urechilor, decolteului sau in alte zone bogate in glande sebacee. Mai cunoscuta sub denumirea de ”matreata”, aceasta provoaca scuame albicioase, ce se desprind, lasand in urma tegumente rosii, inflamate. In cazul in care aceste zone se suprainfecteaza, apare o secretie galbuie sau purulenta. Caldura, umezeala, contactul cu substante iritante pot determina un puseu de boala.
La sugari dermatita seboreica este foarte frecventa,sub forma “crustelor de lapte”, scuame groase, cu aspect grasos. Se vindeca fara tratament in cateva saptamani/luni, insa in formele mai severe este necesara terapia medicamentoasa.
Desi mecanismele prin care apare afectiunea nu sunt pe deplin intelese, exista o serie de factori asociati cu dezvoltarea dermatitei seboreice:
- Ciuperca Malassezia furfur, implicarea sa fiind sugerata de efectele benefice ale solutiilor si sampoanelor antifungice
- Secretia exagerata de sebum, care este un bun mediu de crestere pentru Malassezia furfur
- Raspunsul inflamator cutanat declansat de sebum
Dermatita seboreica se poate complica prin caderea exagerata a parului si alopecie secundara sau poate evolua in psoriazis la persoanele cu predispozitie genetica.
Clinica Hellodermaskin va pune la dispozitie urmatoarele terapii indicate in dermatita seboreica:
- Fototerapie UVA/UVB
- Fototerapie Sunetics